Tedavi edilmezse oluşabilecek komplikasyonlar: Doğum sonrası depresyon tedavi edilmediğinde hem anne- bebek hem de aile uyumu için uzun vadeli ve yıkıcı sonuçlar doğurur. Kronikleşen Doğum Sonrası Depresyon durumlarında ebeveynlik görevlerini yerine getirmedeki zorluklar ve intihar riski dikkate alınması gereken tehlike unsurlarına dönüşür. Anneyi etkileyen yönünde, tedavi edilmeyen doğum sonrası depresyon aylarca veya daha uzun sürebilir, bazen kronik bir depresif bozukluğa dönüşebilir. Tedavi edildiğinde bile, doğum sonrası depresyon, bir kadının gelecekteki majör depresyon atakları riskini artırır.
Anne-çocuk arasındaki sağlıklı bağlanmanın oluşmasına zarar vermesine ilave olarak, tedavi edilmeyen annelerin çocuklarında, uyku ve yeme güçlüğü, aşırı ağlama ve dil gelişiminde gecikme gibi duygusal ve davranışsal sorunlar yaşama olasılığı daha yüksek olduğunu görülmüştür. Babayı etkileyen yönünde, anne depresyona girdiğinde babanında da depresyon riski artabilir. Eşleri etkilenmiş olsun ya da olmasın, yeni babalar zaten yüksek depresyon riski altındadır. Doğum sonrası depresyonun dalgalanma etkisi olabilir ve yakın olan herkes için duygusal gerginliğe neden olabilir.
Doğum Sonrası Depresyonu Nasıl Tedavi Edilir? Doğum sonrası depresyon tedavisi için bireysel veya grup terapileri ve depresyon ilacı kullanması tavsiye edilir. Annenin emzirmesi ilaç kullanımı için engel değildir, annenin durumuna uygun bir ilacı doktorunuz tavsiye edecektir. Önleyici yöntemler ise 30-40 arası verilebilecek geleneksel lohusa bakımı ile sağlanabilir. Yeni anne babaya doğum sonrası süreçte hem bedensel hem de duygusal dinlenmesi için fırsat verilmesi, ev işleri ve çocuk bakımında destek olunması, bu süreçte anneliğe geçişe yönelik ritüellerin (hediye alma, yemek hazırlama gibi) depresyonu önlediği görülmüştür. Lohusalık döneminde yardımcı olacak kişiler, annenin bakımını ikinci plana atmamalı, yeni doğum yapmış annenin yeni hayatına adapte olması için desteklerini lohusalık sürecinde devam ettirmeleri de tavsiye edilen önleyici etkenlerdendir. Anneliğe geçişte yeni annenin bu sürecin kolay olmadığını ve eksiklerinin olabileceğini kabul etmesi de doğum sonrası depresyonunun oluşumunu engelleyecektir. Böylece yeni anne kendini başarısız, yetersiz hissetmeyecek, annelik yolculuğunda tükenmişlik hissine kapılmayacaktır.
"
Doğum Sonrası Depresyon ve Yeni Babalar Yeni babalar da doğum sonrası depresyon yaşayabilir. Doğum sonrası depresyon yaşayan anneler gibi üzgün veya yorgun, bunalmış hissedebilir, endişe yaşayabilir, normal yeme ve uyku düzenlerinde değişiklikler olabilir. Genç, daha önce depresyon geçmişi olan, aile içi ilişkilerinde sorun yaşayan ve ekonomik problemleri olan babalar risk grubunu oluşturmaktadır. Annelerin tecrübe ettiği doğum sonrası depresyon belirtilerine çok yakın olduğu için, özellikle iki hafta içinde geçmeyen, daha da kötüleşen, bebek bakımında ve gündelik işlerini yapmakta zorlanmak, bebeğe ya da kendine zarar verme düşüncelerine sahip olmak gibi belirtiler gösteren babaların da vakit kaybetmeden yardım almak için bir uzmana danışmaları tavsiye edilir.
Annelik Hüznüne ve Doğum Sonrası Depresyona Karşı Anne ve Baba Neler Y apabilir?
Annelik hüznü doğumdan sonraki iki hafta içinde her ne kadar kendiliğinden geçse de kendinizi daha iyi hissetmek için yapabilecekleriniz var:
İhtiyacınız olan uykuyu alın
Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. Tam olarak nasıl bir yardım istediğinizi belirtin (Uyumak istiyorum, bebeğe bakar mısın?, Banyoyu temizler misin?, yemeği yapar mısın?, gibi.)
Kendinize zaman ayırın. Bebeğinizi güvendiğiniz birine emanet edip evin dışına çıkın
Doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçlar dışında ilaçlardan ve alkolden uzak durun. Bunlar ruh halinizi negatif etkileyip daha kötü hissetmenize ve bebeğinizin bakımında da zorluk yaşamanıza sebep olabilir.
Sizin gibi benzer durumda olan anneler için oluşturulmuş psikolojik destek gruplarını araştırın.
Kommentare